S-a întâmplat la sfârşitul săptămânii trecute, când o fetiţă de şapte ani din localitatea Păuşa a fost adusă la Unitatea de Primire a Urgenţelor în comă de gradul I, după ce părinţii îi dăduseră să mănânce ciuperci culese din pădure.
Vremea ploioasă din ultima perioadă favorizează apariţia ciupercilor de pădure, dar odată cu aceste produse considerate de mulţi adevărate delicatese, apar şi mari probleme de sănătate, mai cu seamă în comunităţile sărace, care folosesc în alimentaţie toate felurile de ciuperci, multe dintre ele otrăvitoare. Nu mai puţin de 12 persoane au ajuns în weekend-ul trecut la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean, cu afecţiuni cauzate de consumul de ciuperci, cel mai grav fiind faptul că printre ei s-au numărat şi copii mai mici chiar de doi ani. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, Codruţa Puşcaş, cei mai mici pacienţi, doi la număr, au avut doar un an şi jumătate. Au mai fost aduşi la Urgenţe şi doi copii de doi ani şi o lună, dar şi o fetiţă ceva mai mare, de şapte ani, însă într-o stare destul de gravă. Mai exact, fetiţa, de loc din Păuşa, a fost adusă la spital în comă de gradul I, fiind internată şi acum la Secţia de Pediatrie, însă într-o stare ceva mai bună.
Dr. Marincaş: "Să nu se dea, sub nicio formă, ciuperci copiilor!"
Medicul Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, recomandă ca, pentru evitarea unor astfel de probleme de sănătate, care în unele cazuri grave pot duce chiar la moarte, este bine să consumăm doar ciuperci de cultură, comercializate în unităţile autorizate. „Dacă, totuşi, se încumetă, să nu dea, sub nicio formă, copiilor, persoanelor cu afecţiuni digestive şi persoanelor vârstnice. De asemenea, înainte de a le prepara, ciupercile trebuie neapărat fierte în mai multe ape”, explică medicul. Dr.Marincaş mai spune că, dacă nu a respectat niciu