Listarea Facebook pe bursa americană Nasdaq este cea mai proastă ofertă publică iniţială (IPO) de anvergură din ultimii 10 ani. Acţiunile cu indicativul FB au pierdut 13,1% din valoare în primele cinci şedinţe de tranzacţionare, faţă de o creştere de 45,4% în cazul acţiunilor Visa, în acelaşi interval de cinci zile de tranzacţionare de la listarea pe piaţa bursieră, scrie Bloomberg.
Eşecul listării Facebook, care i-a făcut miliardari sau milionari pe şefii companiei şi pe mulţi dintre angajaţii ei, este acum subiectul unor investigaţii privind furnizarea de informaţii privilegiate anumitor investitori. Nici Senatul american nu a trecut cu vederea aceste acuzaţii şi va alcătui o comisie specială care să ancheteze acest caz.
Comparaţie cu cele mai mari IPO-uri din ultimii 10 ani de pe piaţa americană. Facebook a avut cea mai proastă evoluţie în primele cinci zile de tranzacţionare
Acuzaţia adusă Facebook şi băncilor de investiţii care au intermediat listarea ei este că unii investitori mari, care au cumpărat pachete consistente de acţiuni, au fost avertizaţi de conducerea companiei de faptul că rezultatele financiare pe trimestrul al doilea vor fi mai slabe decât se estima oficial.
Investitorii care au beneficiat de aceste informaţii au vândut acţiuni peste cotaţia din deschidere, de 38 dolari pe acţiune, profitând de exuberanţa primelor ore de la listare, în timp ce micii investitori au pierdut sute de milioane de dolari în total crezând că titlurile FB se vor aprecia peste nivelul din deschidere, când, de fapt, acum sunt mult sub el.
"Am vrut să fac 1.000 de euro într-o oră. Am fost lacom, poate, şi neatent. Am pierdut"
Printre sutele de mii de astfel de investitori se numără şi câteva sute, poate chiar o mie, de români, după cum susţin unele firme de brokeraj. Unul dintre ei a acceptat să povestească felul în care a aj