Campaniile eficiente trebuie să fie creative, cel puţin prin vânzări, produs sau prin mixul de media.
Mihail Vârtosu, unul dintre seniorii publicităţii româneşti, a fondat şi a condus Grey Bucureşti, prima firmă multinaţională de marketing si publicitate din România. Vârtosu a vorbit cu „Adevărul" despre relaţia dintre eficienţă şi activitate din postura de preşedinte al juriului Effie România.
„Adevărul": Se întâmplă ca nevoia de eficienţă să distrugă creativitatea?
Mihail Vârtosu: Este exact pe dos, nu există eficienţă fără creativitate în sensul cel mai cuprinzător al termenului; poate fi creativitate înglobată în produs, în vânzări, în mix-ul de media etc. Dacă analizăm eficienţa versus calitatea creaţiei publicitare în sens restrâns, se poate spune că există numeroase cazuri în care, şi fără idei geniale, proaspete, s-au atins cote înalte de eficienţă, doar aplicând cu profesionalism regulile recunoscute ale comunicării de marketing. Vezi cazul campaniei pentru „Salam Săsesc" de acum 10 ani.
Cum a influenţat apariţia noilor media modul de a face campanii eficiente?
Cu cât există mai multe oportunităţi, cu atât creativitatea găseşte mai multe alternative de explorat. Limitarea la un singur canal nu a funcţionat decât în fazele incipiente ale pieţelor; după dezvoltarea pieţei româneşti, de exemplu, este natural să alegi tot ce este mai potrivit pentru proiectul dat, din multitudinea de oportunităţi.
Cum trebuie să arate o campanie de Effie?
Se pot da răspunsuri mai ample sau mai directe la această întrebare. Îmi iau riscul de a formula unul scurt: o campanie de comunicare, pentru a avea şanse la Effie, trebuie să aibă rezultate excelente, care să poată fi conectate într-un raport „efect-cauză" cu creaţia publicitară originală care stă la baza campaniei.
Cum a influenţat criza fina