Proiectul gazoductului Nabucco, prin care Europa intenţionează să reducă dependenţa de importurile de gaze naturale din Rusia, ar putea fi anulat complet până la sfârşitul lunii iunie, potrivit unor informaţii apărute în presa rusă, care citează surse din mediul de afaceri londonez.
Informaţia lansată ieri de agenţia ITAR-TASS vine după ce săptămâna trecută gigantul petrolier BP a anunţat că nu mai ia în considerare Nabucco drept rută de livrare a gazelor naturale extrase în Azerbaidjan.
BP a indicat că mai ia în calcul numai două rute de livrare către Europa a gazelor extrase de la exploatarea mamut Shah Deniz II, respectiv Nabucco West - varianta restrânsă a proiectului european - şi SEEP, sau South East Europe Pipeline, care are un traseu asemănător Nabucco.
Proiectul Nabucco este susţinut politic de UE şi Statele Unite. Gazoductul ar fi trebuit să intre în funcţiune în 2014-2015 cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi de gaze pe an.
Traseul iniţial al conductei, de 3.900 kilometri, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria, pare imposibil de respectat în prezent. Astfel, compania de proiect a prezentat recent o variantă restrânsă, menită să aducă gaze de la graniţa Bulgariei cu Turcia până în Austria. MOL Ungaria şi RWE Germania, două dintre companiile implicate direct în proiect, au pus sub semnul întrebării fezabilitatea versiunii originale a Nabucco, avertizând că ar putea să se retragă.
Proiectul este dezvoltat de Nabucco Gas Pipeline International, cu sediul la Viena. Acţionarii companiei de proiect sunt Transgaz Mediaş, OMV Austria, Bulgargaz Bulgaria, Botas Turcia, MOL şi RWE.
Statele din nordul Europei, printre care Germania, au încurajat şi sprijină un alt proiect de gaze naturale, Nord Stream, al monopolului rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom.
Grupul este hotărât, de asemenea, să dezv