Grecia, ţară care reprezintă doar 0,4% din economia globală, poate afecta negativ prosperitatea globală pe măsură ce investitorii pariază din ce în ce mai mult pe ieşirea acestei ţări din zona euro.
O ieşire a Greciei din uniunea monetară ar putea provoca „pagube colaterale”, a declarat Richard Clarida, strateg pe piaţa globală la Pacific Investment Management Co. (PIMCO), aceeaşi opinie fiind împărtăşită de economiştii Bank of America Merrill Lynch şi JPMorgan Chase & Co., anunţă agenţia de ştiri Bloomberg. În cel mai rău caz, „Grexit” ar putea provoca intrarea în incapacitate de plată ale unor guverne europene, panică în sistemul bancar, prăbuşirea pieţelor de creditare şi recesiuni economice severe, evenimente care ar putea împinge şi alte ţări să părăsească uniunea monetară.
Criza Greciei, o criză globală
Comerţul global şi legăturile financiare vor conduce la răspândirea crizei în întreaga lume. JPMorgan estimează că o reducere a creşterii economice în Europa cu 1% se va reflecta într-o încetinire a ritmului de creştere economică în restul lumii cu 0,7%. Ţările exportatoare, din Marea Britanie şi până în China, vor avea de suferit, iar Rusia, important producător de materii prime, va avea de suferit de pe urma scăderii preţului ţiţeiului.
Vezi câte miliarde de euro a injectat Grecia în propriul sistem bancar pentr a-l ţine la supfrafaţă
Economiştii de la Citigroup, care estimau anterior şansele de ieşire a Greciei din zona euro la 75%, acum anunţă că Grecia va ieşi la 1 ianuarie 2013. Analiştii BofA Merrill Lynch consideră că, în acest caz, produsul intern brut al regiunii euro se va contracta cu 4% în cadrul recesiunii economice care va urma, recesiune similară cu cea care a urmat falimentului Lehman Brothers în 2008.
Cursul euro va scădea sub 1,20 dolari iar indicele bancar Stoxx 600 va scădea de la 123 de