O rata de refuz de 10%, o rata de overstay (depasirea perioadei de sedere) de 3% si o noua modalitate de calcul a ratei de refuz, prin contabilizarea aplicantilor, nu a numarului de aplicatii - sunt noi criterii de evaluare pentru includerea in programul Visa Waiver, potrivit legislatiei in elaborare la Washington, a spus Bogdan Aurescu intr-o conferinta de presa de lansare a unei noi faze a campaniei de informare "Viza pentru SUA". Consulul american Stephen Vann a anuntat ca din septembrie programarile se vor putea face si online.
"Noua propunere de lege (...) reprezintă o versiune integrată şi consolidată a mai multor proiecte legislative anterioare. Diferenţele notabile faţă de legislaţia care se află în acest moment în vigoare fiind evaluarea ţărilor candidate în funcţie de rata de refuz, care este insa mărită de la 3%, cum este în prezent, la 10%, împreună cu rata overstay de 3% - pot să vă spun că în conformitate cu evaluările din acest moment România se încadrează sub această rată de 3% pentru overstay - precum şi o nouă modalitate de calcul a ratei de refuz prin raportare la numărul de solicitanţi şi nu la numărul de cereri înregistrate, ca şi până în prezent, aceasta fiind o solicitare pe care aprtea romana a solicitat-o partii americane din 2009", a spus Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE.
Rata de refuz a Romaniei a scazut in ultimii ani, de la 26,3% in 2009, la 24,8% in 2010 si 22,4% in 2011, insa tot se situeaza peste limita - chiar si modificata - de 10%. Un prag greu de atins. Iar cel de 3% din prezent este, potrivit lui Aurescu, "extrem de greu de atins in acest moment".
Aceasta rata mare de refuz a fost cauzata, de-a lungul timpului, si de incercarile repetate ale cetatenilor romani de a obtine viza, fara a modifica vreuna dintre conditiile necesare inscrierii in criteriile de obtinere a vizelor. Iar faptul ca i