Reprezentanţii companiilor farmaceutice au făcut numeroase declaraţii cu privire la taxa care presupune acoperirea deficitului dintre banii alocaţi de la buget pentru medicamente compensate şi consumul real. Ei susţineau că această taxă este mult prea mare şi nu şi-o permit financiar şi dacă nu se intervine în niciun fel vor dispărea medicamentele ieftine de pe piaţă. Într-un final, au reuşit să obţină o victorie.
Autorităţile româneşti au cedat presiunilor companiilor farma care susţineau la unison că nu vor mai pune pe piaţa din ţara noastră medicamente compensate.
Astfel, mai mulţi specialişti vor analiza modificarea formulei de calcul a taxei clawback.
„Am decis constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentaţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Justiţie, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi reprezentanţi ai industriei de medicamente care are ca obiectiv realizearea unei analize de impact privind modificarea formulei de calcul a taxei de clawback. Se vor face simulări care să evidenţieze cum vor influnenţa aceste modificări structura bugetului", a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii după întâlnirile avute pe această temă.
Rezultatul, pe 15 iunie
În perioada următoare, până cel târziu 15 iunie, grupul de lucru are ca termen estimat finalizarea acestei analize de impact, pe baza căreia se vor lua următoarele decizii privind modificarea taxei de clawback.
Reprezentanţii asociaţiilor producătorilor români şi internaţionali de medicamente (ARPIM) şi cei ai asociaţiei producătorilor de medicamente generice (APMGR) au fost de acord cu această variantă de lucru şi vor face parte din grupul de lucru.