Intentia Guvernului Ponta de a introduce, din 2013, cote diferentiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% si 16%, arata intentia clara de a stimula consumul, insa masura s-ar putea intoarce ca un bumerang impotriva bugetului de stat, afirma analistii economici, citati de DailyBusiness.ro.
Daca USL va castiga alegerile electorale din toamna, Guvernul va introduce cote diferentiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, ne-a anuntat, recent, premierul Victor Ponta.
"Viziunea fiscal-bugetara si economica a USL (ce include si reducerea CAS - n.r.) va fi inclusa in proiectul de buget pe care il prezentam Parlamentului in septembrie sau cel mai tarziu in octombrie, pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013", a spus premierul.
Bineinteles, masura are un puternic iz electoral. Populatia, in majoritatea ei foarte saraca, ar trebui sa imbratiseze cu entuziasm anuntul, pentru ca ar insemna sa castige putin mai mult.
Guvernul spera ca prin aceasta masura, sa stimuleze consumul, vazut de tot mai multi experti ca singurul colac de salvare din criza economica, in conditiile in care exporturile scad, evaziunea fiscala pare imposibil de redus, iar atragerea fondurilor UE ramane la stadiul de deziderat.
Cu mai multi bani in buzunar, romanii ar urma sa cheltuiasca mai mult, astfel ca statul ar putea incasa mai multi bani din taxe. Iar cum la romani consum inseamna in principal produse alimentare, reducerea TVA la acestea ar insemna, teoretic, preturi mai mici, deci, posibil vanzari mai mari.
Potrivit analistilor economici, planul lui Ponta scartaie.
“E ca o frectie la un picior de lemn. Nu va face nimic altceva decat sa scada incasarile bugetare”, spune economistul Cristian Dinulescu.
“Atata timp cat nu se reduce evaziunea fiscala din consum, bani