Constanţa are o autoutilitară destinată intervenţiilor în cazul accidentelor nucleare, bacteriologice şi chimice.
Oautoutilitară specială, pentru intervenţii în cazul unor accidente nucleare, bacteriologice şi chimice, a intrat în dotarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Sud-Est" pentru Situaţii de Urgenţă şi va deservi judeţul Constanţa. Este vorba despre o maşină dotată cu tot ceea ce este necesar pentru intrvenţiile în cazul unor astfel de dezastre. Cabina poate transporta patru persoane şi dispune de mijloace de comunicaţie şi comandă la distanţă a echipamentelor de lucru.
Are şi un laborator, care conţine două posturi de lucru şi două mobile, dar şi un compartiment pentru tranportul echipamentelor şi materialelor specifice, cum ar fi echipamente de detecţie şi filtroventilaţie. Autospeciala vine la pachet cu o remorcă ce conţine elemente de decontaminare. Printre echipamentele instalate se numără un sistem staţionar pentru determinarea radioactivităţii şi a agenţilor chimici, un sistem portabil de măsurare a acestor agenţi, un kit bacteriologic portabil, un kit filtroventilaţie, staţii mobile şi portabile, un terminal telefonic prin satelit, costume de protecţie chimic şi biologic, un cort pentru decontaminarea personalului.
Toate acestea au costat aproape 2,13 milioane lei. Banii au fost obţinuţi printr-un program european care are ca scop îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bezelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.
Proiectul este mult mai amplu şi prevede achiziţionarea unui număr total de 63 de echipamente specifice, pentru întreaga regiune de sud-est, care cuprinde judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea. „Din acest număr, 12 autospeciale vor ajunge în judeţul Constanţa", a precizat directorul Direcţiei Generale de Proiecte Europene din cadrul Consiliului Judeţean Consta