În luna aprilie, capitalul normativ al instituţiei financiare s-a redus cu încă 239 de milioane de lei, bani din care au fost acoperite riscurile din creditele nefovarabile acordate anul trecut. În acelaşi timp cele 11,4% din acţiunile băncii cu capital majoritar de stat, scoase la vânzare la bursă, nu și-au găsit cumpărator.
Pe 14 mai, firmele Intercontinent şi Euro-Nafta au scos la vânzare pachetul de 11,4% din capitalul Băncii de Economii a Moldovei (BEM), pentru care au cerut peste 147 milioane de lei. Termenul-limită a expirat la sfârșitul săptămânii trecute, însă nu s-a găsit niciun doritor ca să-l cumpere.
Octavian Samoila, directorul companiei Intercontinent, spune că o asemenea evoluţie era previzibilă din cauza conflictului acționarii minoritari și statul, care deține 56% din acțiuni. Totuși, el spera ca atât acţionarul majoritar, cât și potenţialii investitori privaţi să manifeste un interes mai mare pentru această ofertă. „Ţinând cont de faptul că banca reprezintă o atracţie investiţională deosebită şi de faptul că statul va trebui să-şi vândă mai devreme sau mai târziu pachetul de control, cred că preţul cerut de noi n-a fost unul mare", afirmă managerul.
Din rău în mai rău
El se arată îngrijorat de faptul că, mai bine de un an, situaţia instituţiei financiare se înrăutăţeşte continuu. „Asta deși potenţialul ei este foarte înalt, banca are cea mai mare reţea din sistem și se bucură de încredere din partea populaţiei. După ce statul a decis să acopere gaura creată în capitalul băncii de preluarea activelor Investprivatbank, lucrurile ar fi trebuit să meargă mai bine. Cu regret, însă, vedem doar evoluţii negative, părţile implicate acuzându-se reciproc de situaţia creată. Alegerea unui consiliu funcţional, nu doar formal, și schimbarea administratorilor care dau dovadă de neperformanță ar fi o soluție imediată de redresare", a crede