BNR a împrumutat ieri 8 bănci comerciale cu peste 8 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro), pentru şapte zile, printr-o licitaţie repo, acordând astfel cea mai mare sumă de după luna februarie 2010 din cadrul unei licitaţii repo.
Prin astfel de operaţiuni, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. O sumă mai mare decât cea de luni a fost oferită de BNR la 1 februarie 2010, când un număr de 16 bănci au împrumutat 9,24 miliarde lei.
La operaţiunea precedentă, de săptămâna trecută, banca centrală a oferit 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro) către nouă banci. Creşterea volumelor şi a numărului de bănci implicate în aceste tranzacţii sugerează înrăutăţirea dezechilibrului dintre instituţiile de credit care înregistrează chiar surplusuri de lichiditate şi cele care au dificultăţi mari în a se finanţa direct de pe piaţa monetară interbancară.
Pe de altă parte, nivelurile dobânzilor sunt în continuare ridicate ca urmare a intervenţiilor valutare din şedinţele precedente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale. Astfel, randamentele afişate luni de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au urcat luni de la 4,79% - 5,28% la 4,82 - 5,31% pe an.
În majoritatea licitaţiilor anterioare, din februarie până la jumătatea lunii mai, participau trei-patru jucători şi sumele împrumutate erau de 5-6 mld. lei, însă cererea s-a majorat considerabil pentru că lichiditatea din piaţă s-a redus. Începând cu octombrie 2011 BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie de tip repo.
Banca centrală acordă băncilor împrumuturi în lei şi prin operaţiuni Lombard, însă la astfel de operaţiuni băncile au apelat doar în aprilie, pentru prima dată în acest an, când au atras credite pe ter