Pentru a obtine o finantare, administratiile publice au platit consultanti, deci au cheltuit bani din bugetul local. Banii cetatenilor. In ce scop? Pentru a obtine fonduri nerambursabile pentru proiecte, in special proiecte de infrastructura (reabilitare de centre istorice, reabilitare de scoli, de drumuri, sisteme de canalizare si apa etc). Sursa imagine: blog.cluj.info
S-au facut consultari publice. Cel putin pe hartie. In urma consultarilor a rezultat acceptul comunitatii pentru implementarea proiectelor, fiind justificata si necesitatea acestora. Mai mult, bugetele estimate pentru cofinantare, TVA-ul si cheltuieli neeligibile au fost aprobate prin votul consilierilor locali.
Consultantii s-au apucat de treaba si au scris proiectele. Si-au facut treaba, unii mai bine, altii mai rau. Unele proiecte au fost acceptate si s-au semnat contracte de finantare. Tot acest proces a durat luni de zile, chiar ani (evaluarea proiectelor a durat in medie 9 luni, iar pana la semnarea contratului de finantare s-a ajuns si la 18 luni).
Deci toata lumea multumita si fericita, administratia publica are fonduri nerambursabile aprobate, are proiecte pe care le poate etala in campanii electorale, cetatenii vor avea drumuri noi, scoli moderne, consultantii si-au primit banii pentru munca lor, ministerele au avut absorbtie, cel putin pe hartie. Dar nu, aceasta nu insemna absorbtie, sunt doar proiecte aprobate pe hartie si valori fictive.
Pana sa ajunga cetatenii sa vada proiectele promise mai e un pas. Implementarea. Pentru asta administratia locala angajeaza contracte prin licitatii publice cu furnizori pe care ii platesc initial din bugetul local. Abia dupa ce parte din activitatile proiectelor sunt realizate, guvernul deconteaza banii administratiei publice pe baza de rapoarte si dovezi de plati catre furnizori (ordine de plata). Astfel furnizorii nu raman nep