Sistemul romanesc de sprijinire a productiei de energie regenerabila este un exemplu pentru celelalte state privind atragerea de investitori, iar numarul de megawati instalati pana acum reprezinta un “barometru” al mecanismului de stimulente, considera Pierpaolo Mazza, director general al diviziei General Electric (GE) de turbine cu gaz aeroderivative pentru Rusia, tarile ex-sovietice si Europa Centrala si de Est.
A venit pentru prima data in Romania in urma cu 7 ani, pe vremea cand era responsabil de vanzarile de turbine eoliene in regiune. “Era prin 2004-2005 si veneam in Romania cu un coleg. Din avion, ne uitam in jos si vedeam o zona foarte plata. Atunci ne-am spus ca arata foarte interesant, iar astazi vedem cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa”, a spus Pierpaolo Mazza (foto jos), intr-un interviu acordat Wall-Street.ro in fabrica GE din Veresegyhaz, Ungaria.
Parcul mentionat este construit de cehii de la CEZ in comunele constantene Fantanele si Cogealac, cu care GE are un contract de furnizare pentru un total 240 de turbine eoliene a cate 2,5 MW fiecare. Cu o putere instalata de 600 MW, aproximativ cat un reactor de la Cernavoda, parcul eolian este cel mai mare de acest gen din Europa si reprezinta o investitie de 1,1 miliarde de euro. Cand parcul va fi complet operational, la sfarsitul anului curent, energia eoliana produsa aici va furniza 7-8% din totalul energiei regenerabile din Romania, incluzand si marile hidrocentrale, potrivit estimarilor CEZ.
La momentul vizitei lui Mazza in Romania, numarul de MW instalati in sectorul eolian era nesemnificativ; abia la finele lui 2009 s-a ajung la un total de 14 MW.
Sectorul de energie eoliana din Romania a devenit unul “fierbinte” pentru investitori odata cu discutiile privind schema de sprijin a productiei de energie regenerabila. Dupa un lung proces de autorizare, in iulie anul