Italia nu depune suficiente eforturi pentru a combate evaziunea fiscală şi economia subterană, chiar dacă guvernul tehnocrat condus de Mario Monti a progresat semnificativ cu reformarea economiei de suprafaţă, se arată într-un proiect de raport UE, citat de Financial Times.
Câteva fragmente din varianta provizorie a raportului critică aspru Italia pentru faptul că nu reuşeşte să atace eficient evaziunea fiscală, tocmai una din priorităţile guvernului Monti. Varianta finală a raportului ar putea fi mai diluată. Multe cuvinte aspre din document sunt tăiate sau marcate pentru înlocuire. Majoritatea propoziţiilor marcate pentru eliminare spun că Italia nu a luat nicio măsură semnificativă pentru a recupera taxele neplătite şi a combate munca la negru. Comisia Europeană va discuta şi aproba raportul pe 30 mai.
Cele şase pagini de recomandări ale CE, anexate la o analiză de 29 de pagini a ţării, devin obligatorii pentru Italia. Reguli adoptate recent permit Comisiei să-i sancţioneze pe membrii zonei euro care nu se conformează recomandărilor. Dincolo de critici, raportul felicită guvernul Monti pentru că a implementat "o strategie îndrăzneaţă de consolidare fiscală". În limbaj birocratic, "consolidare fiscală" este un eufemism pentru "măsuri de austeritate".
"În pofida acestor realizări importante, implementarea completă a măsurilor adoptate rămâne dificilă, mai ales când solicită cooperarea multor actori, şi rămâne loc pentru progres în programul de reformă", notează documentul.
Raportul UE vine pe un fundal în care reformele lui Monti încep să încetinească, iar observatorii externi se tem că premierul nu va reuşi să implementeze reformele propuse înainte dea-şi încheia mandatul, la sfârşitul anului. Secţiunea raportului în care UE critică evaziunea fiscală va fi cu atât mai răsunătoare cu cât Monti a făcut din combaterea evaziu