Presedintele PNL, Crin Antonescu, spunea, ironic, faptul ca "visul sau ca PDL sa dispara s-a indeplinit". Afirmatia e neadevarata doar pe jumatate.
In acest moment, PDL nu a disparut ca partid, dar a disparut ca forta politica formidabila, care pleca avand prima sansa in toate alegerile. Cei din USL au remarcat, pe buna dreptate, faptul ca, in multe judete, altadata mandrii portocalii au renuntat la culoarea lor si chiar la numele de PDL.
Oamenii se ascund, in momentul asta. Cu vreo 18% in sondaje, fara
lideri-locomotiva si cu un USL aflat la guvernare, pe val si cu o lege electorala care pare ca va face praf PDL in noiembrie, democrat-liberalii sunt, cu siguranta, la cota de avarie. Mai ales ca vin dupa o guvernare in care au luat masuri care de care mai dureroase si in care au facut greseli cu carul.
Ce-i de facut? In momentul asta, nimic. Tot PDL-ul asteapta sa vada ceva - cat de urat vor fi infranti la alegerile locale. Nu se pune problema unei victorii, desi, stim de acum, vor anunta o victorie cum anunta PNL-ul lui Tariceanu, cand luase 13% la europarlamentarele din 2007. "Iata, spuneati ca vom disparea sau ca vom lua 10%, am luat cu...sa zicem 10% mai mult". Dar toti vor recunoaste o infrangere cand o vor vedea.
Ce intrebare isi vor pune mai toti? "Ce-i de facut? Ce schimbam ca sa ne revenim pana la toamna?" Si prima data vor schimba presedintele. Pe Emil Boc, fie ca va castiga, fie ca va pierde alegerile pentru Primaria Cluj.
In acel moment, in prima secunda dupa anuntarea rezultatelor alegerilor locale, PDL se va afla in fata unei optiuni strategice - in ce directie merge. Cu alte cuvinte, daca partidul se va desprinde de linia lui Traian Basescu, axata pe confruntare dura cu USL, dar folosind aceleasi structuri si mijloace ca aceasta, sau schimba macazul.
Exista doar 2 oameni care