Directorul de afaceri publice şi reglementare OMV Petrom, Răzvan Niculescu, susţine că "este greşit şi supărător" să se spună că Petrom a primit la privatizare redevenţe speciale, discuţiile vizând doar perioada în care acestea să nu crească, iar România câştigă din redevenţe mai mult decât Polonia, informează Mediafax.
"Redevenţa este indicatorul relevant este pentru cât ia statul dintr-o resursă. Este supărător şi greşit să se spună că s-au dat redevenţe speciale pentru Petrom prin contractul de privatizare. Singurul lucru care s-a discutat a fost perioada în care prevederea să fie menţinută. România încasează din redevenţe mai mult ca Polonia. Devine supărător, evident că trebuie să fie o discuţie, se înţelege nevoia statului să protejeze categoriile vulnerabile. Este o discuţie la început, discutăm acum cu parteneri externi interesaţi de acest subiect. Să fim prudenţi cu acest subiect", a afirmat Niculescu la conferinţa Mediafax Talks about Energy.
El a afirmat că nu a văzut o propunere de suprataxare a veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere şi că orice măsură de natură fiscală nu ar trebui să afecteze investiţiile.
Printe măsurile pregătite de Guvern pentru sectorul energetic se numără suprataxarea veniturilor excepţionale pe care companiile de petrol şi gaze le vor obţine după ce vor fi eliminate tarifele reglementate, precum şi elaborarea unui nou set de redevenţe pentru resursele naturale.
Fondurile pe care Guvernul estimează că le va încasa din suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere ar urma să fir utilizate pentru protejarea consumatorilor vulnerabili de impactul pe carte îl va avea dereglementare pieţei de energie şi gaze.
Executivul a constituit o comisie interministerială care trebuie să elaboreze, după ce se va consulta cu companiile de petrol şi gaze, un pachet de reglementări pe