Cu 20 de ani în urmă, femeile din IT erau mai rare ca angajatele din mină. Acum raportul faţă de bărbaţi este 1 la 3, dar la Facultatea de Informatică din Bucureşti sunt de două ori mai multe fete decât băieţi. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Când deschidem PCul, laptopul, telefonul mobil şi mai nou tableta intrăm într- un spaţiu creat până acum aproape exclusiv de bărbaţi.
Meseria de programator IT era până nu de mult una preponderent masculină.
Acum însă, numeroase femei intră cu succes în acest univers virtual. Adriana Bărzoiu e una dintre ele. A dorit să fie programator chiar din timpul facultăţii.
"Am fost dintotdeauna pasionată de programare şi matematică. Am absolvit în anul 2005 Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din ASE Bucureşti. Drumul a fost firesc: studiu, practică în proiecte de informatizare, certificări şi specializări. Este un domeniu în care trebuie să înveţi permanent", ne spune aceasta.
"Important este să faci performanţă"
Chiar dacă Adriana este încă un caz aflat în minoritate, situaţia se schimbă. "Se întâmplă în multe domenii situaţii de acest gen. Aşa cum în inginerie, partea masculină este mai atrasă de meserii de acest gen, aşa se întâmplă şi în acest domeniu. Dar nu sunt bariere sau piedici pentru ca o fată să practice acest tip de meserie. Noi chiar avem programe speciale prin care să sprijinim femeile să intre în cadrul Microsoft România", ne-a explicat Todi Pruteanu, Business Strategy Manager al companiei.
La Microsoft, unul din trei ingineri este femeie
În ciuda tradiţiei, femeile încep să ocupe şi chiar să domine şi această lume. "Este adevărat că este un domeniu foarte tehnic, dar şi femeile se pot afirma cu succes. La ora actuală nu se mai pune problema diferenţierii femei/bărbaţi în lumea software. Am multe colege programator, deci nu aş fi o excepţie. În Siveco, nu avem