Balul consultărilor sociale a început la Paris. Premierul socialist Jean-Marc Ayrault a lansat marţi prima etapă a dialogului său cu 8 organizaţii sindicale şi patronale. O zi plină de întâlniri aşadar cu diverşi lideri sindicali şi patronali în vederea pregătirii unei conferinţe naţionale în iulie la palatul Elysée în prezenţa preşedintelui François Hollande.
"Dialogul social renovat" ar urma să fie marca noului şef de stat, de unde şi importanţa dată acestor discuţii cu sindicatele şi patronatul. Liderii sindicali şi patronali au fost primiţi rând pe rând de premierul Jean-Marc Ayrault care era înconjurat cu această ocazie de 4 miniştri. A fost vorba înainte de toate de un prim contact între guvernul socialist şi partenerii sociali.
Fiecare dintre invitaţi a venit deci să-şi prezinte doleanţele. Pentru unii, "combaterea şomajului" a fost tema principală. Alţii au venit chiar cu lista unor firme care sunt în dificultate şi care ar putea anunţa rapid planuri de concedieri masive - sunt în pericol, aproape 45 de mii de locuri de muncă. Trebuie spus aici că potrivit unui recent sondaj, 6 francezi din zece sunt de părere că combaterea şomajului trebuie să fie prioritatea acestor întâlniri şi discuţii.
În sfârşit, Laurence Parisot, liderul principalului sindicat patronal MEDEF - a încercat să-şi convingă interlocutorii guvernamentali să nu mărească prea mult salariul minim pe economie şi să renunţe parţial la revenirea la pensionarea la 60 de ani a celor care au început să munceascà de tineri, înainte de 19 ani. Aceste două măsuri au făcut însă parte din promisiunile electorale ale lui François Hollande.
Guvernul nu a decis încă cu cât se va mări acest salariu minim, mărire căreia îi sunt ostili mai toţi patronii din Hexagon. Cât despre decretul care va consfinţi revenirea la vârsta de pensie de 60 de ani pentru cei care au început să munce