Dezordinea din administraţie şi lipsa de competenţă a liderilor cu putere de decizie, şocurile fiscale şi incertitudinile privind legislaţia cu impact în business sufocă afacerile într-o măsură mai mare decât instabilitatea cursului.
Şefii de companii prezenţi ieri la conferinţa "CEO Survey - Perspective economice şi tendinţe pe piaţa forţei de muncă din România în 2012", organizată de ZF şi PwC, au admis că mediul instabil creat de lipsa de coerenţă a politicilor publice are un impact mult mai mare în afacerile pe care le conduc decât deprecierea leului în raport cu euro.
"Ce nu mă lasă să dorm noaptea sunt impredictibilitatea, dezordinea, lipsa de competenţă a oamenilor care ne conduc. Preşedintele ţării a spus că statul va deveni cel mai mare investitor în economie şi că munca la negru a devenit un sport naţional, fostul premier Ungureanu a spus că veniturile din PIB vor ajunge la 40% din PIB (faţă de 30 - 32%), iar astăzi (ieri - n. red.) doamna ministru al muncii a spus că se aşteaptă la o scădere a evaziunii fiscale din munca la negru fără o intervenţie serioasă, dar că va micşora taxa pe forţa de muncă", a spus Dan Şucu, proprietarul Mobexpert.
Chiar ministrul muncii Mariana Câmpeanu a admis că există o adevărată problemă în ceea ce priveşte competenţele celor care iau decizii.
"În administraţia centrală şi locală s-a produs un adevărat haos, au fost mult prea politizate toate posturile ocupate în ultimii ani, personalul venit nu este calificat, iar activitatea nu poate funcţiona normal, începând de la o primărie până la un minister".
Ea a menţionat posibilitatea reanalizării Codului muncii, scăderea costurilor cu forţa de muncă de la 1 ianuarie 2013 şi creşterea gradului de ocupare.
PwC: Cheia este să creăm locuri de muncă, dar totodată să reducem presiunea socială, pentru că o economie cu 4,2 milioane de salariaţi ş