Este de presupus că în multe birouri ale agenţiilor statului lucrurile stagnează deoarece totul s-a aşezat sub zodia schimbărilor. Toată aventura are însă un aer de provizorat, ca şi când oamenii ăştia ar încălzi locul pentru o altă echipă.
Analizat la rece, Cabinetul instalat relativ recent la Palatul Victoria are mai degrabă profilul unui Executiv interimar, deoarece a preluat puterea la mijlocul unui an electoral fierbinte şi va avea, fatalmente, o existenţă limitată la câteva luni. Guvernul actual se vede silit să gestioneze ţara într-un moment extrem de tensionat pentru întreaga suflare europeană, în care orice derapaj poate fi penalizat. Mai mult, Cabinetul condus de Victor Ponta trebuie să ţină cont de agenda de reforme cerute de Comisia Europeană şi impuse de Fondul Monetar Internaţional. Dacă răsfoieşte neglijent această agendă, atunci economia României este pândită de o serie întreagă de riscuri, inclusiv tăierea ratingului de ţară, fuga capitalurilor şi devalorizarea monedei naţionale.
În aceste condiţii, dinspre Palatul Victoria ar trebui să vină mesaje privind consolidarea statului de drept, continuarea programului de reforme menite să modernizeze şi să fortifice România şi menţinerea ţării pe un traseu de stabilitate economică. În plus, trebuie să ne pregătim cu scenarii alternative pentru eventualitatea unui colaps al Greciei, al şaselea investitor al ţării, important partener de afaceri comerciale şi bancher care a atras şi plasat sute de milioane de euro în România. Suntem pe unda principală de şoc în cazul unui prăpăd grecesc, nu vom putea evita contaminarea şi, mai grav, nu putem decât să limităm pierderile. Dar acesta este, deocamdată, doar un scenariu dezastruos care mai poate fi evitat. Toată suflarea administraţiei româneşti ar trebui să se poziţioneze în block starturi pentru a asigura s