Leul a primit ieri o gură de oxigen şi cursul oficial stabilit de Banca Naţională a scăzut pentru a doua şedinţă consecutivă după ce vineri încheiase una dintre cele mai agitate săptămâni din istoria sa, în care stabilise două minime record.
BNR a calculat la jumătatea zilei de luni un curs de 4,4641 lei/euro, în scădere cu 0,2 bani faţă de vârful istoric de joia trecută, în condiţiile în care leul şi celelalte monede din regiune au beneficiat de apetitul de risc în creştere al investitorilor.
Pe pieţele internaţionale, cursul atinsese la sfârşitul săptămânii trecute un maxim de 4,49 lei/euro, în condiţiile în care lipsa unei soluţii la criza din Grecia ţine încă piaţa valutară într-o zonă foarte volatilă. Pe piaţa locală, cotaţiile s-au oprit pe palierul de 4,47%.
Scăderea presiunii pe leu vine în contextul în care agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat vineri ratingul BBĂ acordat României şi a menţinut perspectiva stabilă. Leul avusese în ultimele două săptămâni câteva zile de foc în care a stabilit un minim după altul în faţa euro.
"Comunicatul de presă al Standard & Poor's menţionează totuşi că este posibil ca ratingul să fie redus în cazul în care ritmul consolidării fiscale va încetini dincolo de aşteptările curente ale analiştilor. Şansele unor asemenea modificări sunt în creştere, dat fiind că multe planuri anunţate de alianţa de la guvernare au o nuanţă de relaxare fiscală", spun analiştii ING Bank. Leul a pierdut mai mult de 2% din valoare în faţa euro în ultima lună, deprecierea de la începutul anului fiind de aproape 3,5%.
Principalele şocuri transmise în economie de mişcările cursului sunt legate de creşterea preţurilor exprimate în euro şi a restanţelor la creditele în valută. Circa 60% din creditele acordate populaţiei sunt în euro şi orice mişcare a cursului se transmite imediat în ratele lunare