Fostul premier britanic, Tony Blair, a apărat prietenia sa cu magnatul de presă Rupert Murdoch, dar a negat că i-ar fi făcut concesii politice în schimbul sprijinului faţă de Partidul Laburist.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Tony Blair a compărut în faţa comisiei de anchetă prezidate de judecătorul Leveson, formate ca urmare a spargerii mesageriei vocale a numeroase personalităţi publice de către jurnalişti, cu precădere de la trusturile de presă ale lui Rupert Murdoch.
Aşteptată cu interes maxim, depoziţia fostului premier nu a dezamăgit: pe un ton măsurat, Tony Blair, care e de profesie avocat, a recunoscut de la început: da, a avut o relaţie de lucru pe timpul celor zece ani când s-a aflat la putere, cu Rupert Murdoch, dar nu i-a oferit nimic în schimb.
El a afirmat că a fost o decizie strategică a sa, de a nu confrunta o presă care fusese până atunci în majoritatea sa ostilă Partidului Laburist, timp de 20 de ani.
Tony Blair a explicat că a căutat să câştige de partea sa tabloidul The Sun, parte a concernului News International condus de Rupert Murdoch, deoarece acest ziar era capabil să influenţeze votul unei părţi a electoratului. Şi într-adevăr, The Sun a sprijinit Partidul Laburist în 1997, 2001 şi 2005 în alegerile parlamentare câştigate de Tony Blair.
La doi ani după înlocuirea lui Tony Blair cu Gordon Brown ca premier şi lider al Partidului Laburist, Rupert Murdoch şi-a schimbat opţiunea politică, sprijinind Partidul Conservator, condus de David Cameron, care a venit la putere în urma alegerilor din 2010.
Tony Blair a negat că ar fi făcut promisiuni de favoruri lui Rupert Murdoch, în schimbul sprijinului politic. Este adevărat că odată ajuns la putere, Partidul Laburist nu a mai legiferat restricţii în domeniul proprietăţii în trusturile din mass-media, dar după 13 ani de guvernare laburistă, poziţi