Băncile reuşesc să recupereze în medie 35% din valoarea creanţei la creditele de consum fără garanţii la care clienţii nu mai plătesc ratele, restul fiind pierdere, în timp ce la împrumuturile garantate cu ipotecă rata de recuperare ajunge la 80%, conform unui studiu al BNR.
"LGD (loss given default sau pierdere estimată în caz de neperformanţă - n. red.) pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci şi pentru cardurile de credit înregistrează cel mai ridicat nivel (65%, respectiv 60%), în timp ce pentru creditele imobiliare şi cele de consum garantate cu ipoteci se situează uşor sub 20%", spun autorii studiului.
Comparativ cu începutul anului, bancherii se aşteaptă să recupereze mai mult din creanţele aferente creditelor de consum fără garanţii, în timp ce la ipotecare pierderea estimată în caz de nerambursare a rămas la acelaşi nivel. Pierderea estimată pe segmentul creditelor negarantate era de 40% în luna februarie, potrivit BNR.
Aşteptările bancherilor legate de creditele garantate cu ipoteci par prea optimiste în condiţiile în care piaţa imobiliară nu dă semne de revenire. Ca să recupereze mai mult din valoarea creanţei băncile ar trebui să încaseze mai mult din valorificarea garanţiilor. Experţii BNR recomandă interpretarea cu anumite rezerve a datelor privind pierderea în caz de nerambursare.
"Informaţia despre LGD trebuie interpretată cu prudenţă având în vedere seria scurtă de date disponibile, metodologiile băncilor în curs de dezvoltare pentru calcularea acestui indicator şi problemele inerente primelor raportări." Banca Naţională realizează trimestrial studiul privind creditarea populaţiei şi a companiilor la care participă principalele zece bănci de pe piaţă în funcţie de activitatea de creditare.
La nivelul întregului portofoliu de credite de retail, pierderea medie în caz de nerambursare ajunge la 42%, nivel similar c