Lucrările pentru decolmatarea casetei de ape uzate de sub râul Dâmboviţa au început din această săptămână, au anunţat astăzi reprezentanţii companiei Apa Nova Bucureşti.
Până acum s-a lucrat la curăţarea şi deblocarea punctelor de acces în casetă pentru pregătirea acţiunilor de deblocare a acesteia. De asemenea, s-a început curăţarea şi deblocarea racordurilor colectoarelor principale la casetă. “Începând de ieri, echipele specializate au început să intre să lucreze la blocajele mari. Pas cu pas vom îndepărta aceste blocaje”, a declarat Mădălin Mihailovici, directorul adjunct al Apa Nova Bucureşti.
CLICK pe imagine pentru a vedea harta casetei!
În urma investigaţiilor care au fost realizate de societate, au fost identificate 76 de blocaje, dintre care 25 majore. Unele dintre aceste blocaje majore sunt cauzate de bucăţi mari de beton, iar altele, de depunerea unor material textile pentru stâlpi metalici care au rămas din faza de execuţie a casetei. Cele mai multe dintre aceste blocaje majore, care ar fi putut oricând obtura caseta, sunt în zona centrală a Bucureştiului, între Spitalul Universitar şi Unirea. După îndepărtarea blocajelor majore, se va trece şi la eliminarea celorlalte obstacole. Cele 25 de blocaje majore ar urma să fie îndepărate până în primăvara anului viitor.
Alte lucrări care au mai fost realizate până în prezent au vizat punerea în funcţiune a unui tronson al casetei de după staţia Glina, care deşi era executat, nu a fost utilizat până acum. Pe acest tronson a mai fost pusă în funcţiune o a doua cameră de racord între casetă şi râul Dâmboviţa. Totodată, în prelungirea tronsonului a fost construit un canal deschis cu o lungime de aproximativ 200 de metri, care leagă caseta de Dâmboviţa. Punerea în funcţiune a acestui ansamblu măreşte capacitatea de descărcare a casetei cu aproximativ 60 mc/s, în cazul unor evenimente pl