Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, a anuntat azi constituirea unui grup de lucru alcatuit din reprezentanti ai ministerului, ai Ministerului de Justitie, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai industriei de medicamente pentru realizarea unei analize de impact privind modificarea formulei de calcul al taxei de claw-back.
„In perioada urmatoare, pana cel tarziu 15 iunie 2012, grupul de lucru are ca termen estimat finalizarea acestei analize de impact, pe baza careia se vor lua urmatoarele decizii privind modificarea taxei de clawback", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Institutia a mai anuntat ca reprezentantii asociatiilor producatorilor romani si internationali de medicamente (ARPIM) si cei ai asociatiei producatorilor de medicamente generice (APMGR) au fost de acord cu aceasta varianta de lucru si ca acestia vor face parte din grupul de lucru.
Constituirea grupului de lucru vine pe fondul esecului discutiilor din ultimele trei saptamani dintre reprezentantii industriei farmaceutice si cei ai ministerului pentru modificarea taxei claw-back.
Potrivit calculelor producatorilor si importatorilor de medicamente de pe piata locala, cuantumul taxei claw-back, de 400 de milioane de euro/an (valoare calculata pentru 2011), nu poate fi sustinut de industria farmaceutica. Daca un producator/importator de medicamente nu poate achita aceasta taxa trimestriala (calculata in baza unei formule care tine cont de cota de piata si de cresterea vanzarilor - vezi aici cum se calculeaza), atunci produsele sale sunt retrase de pe lista celor compensate si gratuite.
Producatorii spun ca nu dispun de banii necesari pentru a achita taxa claw-back
Producatorii de medicamente au solicitat saptamana aceasta anularea aplicarii taxei claw-back in forma actuala si au cerut Guvernului modificarea legii aferente, precum si o bugetare cor