Europa trebuie să fie „realistă”, să-şi devalorizeze moneda şi să plătească preţul dureros al reformelor pentru ca să poată să treacă peste criză şi să devină mai puternică, la fel cum au făcut şi ţările asiatice în 1997, a declarat Prasarn Trairatvorakul, guvernatorul Băncii Thailandei.
„La acea vreme, după criza din 1997, am fost realişti”, a declarat Prasarn pentru CNBC. „În Thailanda, am modificat regimul cursului de schimb, am reorientat politicile macroeconomice, am flexibilizat moneda şi am depreciat-o. Am reformat sistemul bancar, reglementările mediului de afaceri, şi aşa mai departe”.
Exemplul siamez
Thailanda, ţară situată în Asia de Sud-Est şi care a provocat criza fiannciară asiatică în iulie 1997, a trebuit să renunţe la rata fixă a monedei sale faţă de dolarul american după ce nu şi-a mai putut permite să menţină cursul de 25 de baht la un dolar. Bahtul thailandez a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa faţă de dolar în doar şase luni, prăbuşindu-se la 58 baht pentru un dolar în ianuarie 2008, iar Thailanda a fost nevoită să-şi restructureze întregul sistem bancar pentru a putea accesa un fond de urgenţă de 21 de miliarde de dolari din partea Fondului Monetar Internaţional.
După ce s-a contractat cu 10,5% în 1998, economia Thailandei şi-a revenit spectaculos în 1999, crescând cu o rată medie anuală de 4% între 2000 şi 2009. În prezent, moneda thailandeză este tranzacţionată la 32 baht pentru un dolar.
Puterea Euro este slăbiciunea Europei
Prasarn reprezintă încă un înalt oficial asiatic care îndeamnă Europa să prindă glonţul austerităţii între dinţi. Într-un interviu recent acordat CNBC, Lee Myung-bak, preşedintele Coreei de Sud a făcut şi el referinţă la reformele dure pe care ţara sa a trebuit să le implementeze după momentul 1997 pentru a obţine sprijinul FMI şi a îndemnat Grecia să