La scurtă vreme după ce au anunţat că nu-şi vor mai face vacanţele de vară pe meleagurile Eladei - de teama instabilităţii economiei greceşti -, nemţii au ales ca destinaţie estivală Litoralul românesc.
Marţi seara, pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, a aterizat o cursă charter, din care au coborâr 40 de turişti dornici să se îmbăieze în Marea Neagră. Lor li se alătură alţi 60 de turişti, veniţi cu o altă cursă, dimineaţă. Doar 100? - vă veţi întreba. Doar atât, pentru că restul pasagerilor din cele două avioane au debarcat la Burgas, în Bulgaria. Dar chiar şi aşa, este un semn cât se poate de bun, pentru că el marchează reîntoarcerea, pe piaţa românească, cu turişti străini cu tot, a unuia dintre cei mai mari turoperatori din lume, grupul Thomas Cook-Neckerman, după 6 ani de absenţă. Cursele charter vor ateriza pe aeroportul Mihail Kogălniceanu în fiecare zi de marţi, din 29 mai până pe 2 octombrie 2012.
|n acest sezon, declarau oficialii grupului, precum şi cei ai agenţiei româneşti partenere, Karpaten, se estimează ca pe Litoral să ajungă aproximativ 5000 de turişti din Germania, Austria, Polonia şi Cehia. Aceştia vin atraşi atât de hotelurile all-inclusive de la mare (chiar dacă încă puţine - doar trei, la început de sezon) , cât şi, mai ales, de programul de croaziere şi circuite, care vor dezvălui turistului din Europa Centrală frumuseţile şi oportunităţile unei ţări de descoperit într-o vacanţă viitoare. "O parte dintre hotelieri afirmă că sistemul all-inclusive nu rentează oe Litoralul românesc, însă", recunoaşte Linica Stan, director THR Litoral, "sistemul all-inclusive reprezintă o tendinţă mondială şi, mai devreme sau mai târziu, România trebuie să se alinieze". De asemenea, turismul balnear (iar pe Litoral sunt două staţiuni - Eforie şi Mangalia - cu tradiţie în cura balneară) începe să fie tot mai căutat.
Sezonul estival 2012 a fost p