Comisia Europeană a cerut celor 27 de state membre ale UE să facă eforturi suplimentare pentru a spori competitivitatea economiilor lor, cu accent special asupra dificultăţilor din Spania.
Comisia a constatat că ţara iberică „se confruntă cu dificultăţi serioase pentru a restabili încrederea pieţelor şi asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice pentru a reduce vulnerabilităţile sale interne şi externe şi pentru a susţine creşterea economică şi locurilor de muncă pe termen mediu".
Executivul european a recomandat guvernului spaniol „să accelereze substanţial ritmul reformelor ". În plus, CE este gata să ia în considerare extinderea perioadei pentru realizarea obiectivelor sale fiscale cu un an, cu condiţia ca Madridul să prezinte un plan de buget „solid".
În ceea ce priveşte Ungaria, Comisia a propus statelor membre să renunţe la îngheţarea unui ajutor de 495 de milioane de euro destinat Ungariei, dat fiind faptul că această ţară „a luat măsurile necesare pentru a-şi corecta deficitul excesiv". CE a concluzionat că ţara a întreprins acţiunile necesare pentru a-şi corecta deficitul excesiv. Decizia finală va fi luată însă de statele membre UE.
Italia şi evaziunea fiscală
Comisia recomandă Italiei să facă mai mult pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale şi a combate munca la negru. În acest stadiu, CE nu ameninţă cu sancţiuni, dar consideră că Roma se confruntă cu un risc grav de dezechilibre macroeconomice. Dacă guvernul italian nu pune în aplicare reformele, Bruxelles-ul ar putea impune amenzi.
Comisia semnalează, de asemenea, dezechilibrul care persistă între nordul şi sudul Peninsulei, subliniind că această situaţie rămâne de „un interes vital" şi ar trebui să fie corectat.
„Este nevoie urgentă de o strategie integrată de consolidare fiscală", spune Executivul european denunţând „povara fiscală grea" care apasă