Platforma pentru București a lansat ieri seară Pactul pentru București 2. Documentul prezintă principalele direcţii de dezvoltare pe care, în opinia reprezentanţilor coaliţiei de ONG-uri, Bucureștiul trebuie să le urmărească pentru următorii patru ani.
Pactul pentru București 1 a fost formulat în 2008, cu ocazia alegerilor locale de atunci, și a fost semnat de toți candidații pentru funcțiile de consilier local/general și primar de sector/general aceştia asumându-şi automat toate prevederile documentului. Potrivit reprezentanţilor Platformei pentru Bucureşti, deși acest document a fost îmbrăţişat public de către candidații de atunci, obligaţiile pe care aceştia din urmă şi le-au luat odată cu semnarea Pactului 1 au rămas, în mare parte, pe hârtie. Platforma pentru Bucureşti va lansa, în luna iunie şi un raport de evaluare a implementării măsurilor cuprinse în Pactul pentru București 1.
În 2012, coaliția Platforma pentru București revine cu un nou document și cu un protocol de colaborare între organizațiile coaliției (în număr de 47) și viitoarele Consilii Locale/Consilii Generale. Printre altele, documentul stipulează constituirea unei hotărâri de Consiliu prin care atât primarul, cât și reprezentanți ai Consiliilor și reprezentanți ai aparatului tehnic din primării se vor întâlni regulat pentru punerea în aplicare a măsurilor Pactului pentru București.
Pactul pentru București 2(CLICK aici pentru a vedea documentul!) este structurat pe opt capitole: transparenţă decizională, planificare urbană, proceduri în domeniul construcţiilor, mobilitate și transport, protecţia mediului, protecţia patrimoniului construit, protecţie socială, protecţia animalelor. Documentul a fost formulat de experţi din cele 47 de organizaţii neguvernamentale membre în Platforma pentru Bucureşti şi a fost îmbogăţit în urma unei serii de întâlniri cu cetățeni ai Capitalei,