Cine mai poate pretinde că este în siguranţă pe stradă, în România, ţara în care un jandarm este înjunghiat în post, în faţa unui consulat?
Jandarmeria Română are de dat explicaţii în legătură cu situaţia dispozitivelor de pază pe care le gestionează. A fost nevoie să moară un jandarm pentru a constata că există posturi fixe de noapte cu un singur subofiţer. Probabil că şefii Jandarmeriei nu s-au gândit că există vreun pericol special în Sibiu, în faţa consulatului Germaniei, când au decis să aloce un singur om în acel „dispozitiv", nu doi aşa cum, este normal.
Un atac mortal comis cu sânge rece, în plină stradă, asupra unui subofiţer înarmat, aflat în post, ne arată că siguranţa publică este o iluzie în România. Strada pare scăpată de sub orice control al autorităţilor de ordine publică. Cât de sigur pe el s-a simţit criminalul, dacă a putut să ucidă un om în uniformă, fără ezitare, într-un loc public?
Câţi alţi derbedei cu potenţial criminal stăpânesc în acest moment străzile, cu un dispreţ total faţă de autoritate, uniformă, lege, instituţii? Mai este vreo stradă din România un loc sigur?
Cu o zi înainte, pe televiziuni a explodat ştirea potrivit căreia Poliţia Reşiţa a dejucat un asasinat. Un „om de afaceri" local ar fi fost ţinta complotului. Purtătoarea de cuvânt a IPJ Caraş-Severin, care a dat declaraţii pompoase pe marginea acestui caz, nu a explicat până la capăt situaţia. Nu a spus publicului că aşa zisul om de afaceri este un mafiot local, condamnat în trecut pentru cămătărie şi acte violente. Un individ care controlează brutal lumea interlopă din Reşiţa.
Este lăudabil că Poliţia Reşiţa a prevenit comiterea unui omor, dar era mult mai bine pentru ordinea publică dacă lua la timp măsuri, astfel încât să nu-i crească în raza de competenţă interlopi periculoşi care ajung să-şi organizeze atentate criminale. Î