Manpower: Aproape jumătate din angajatori au dificultăţi în ocuparea posturilor vacante
Inginerii, muncitorii calificaţi şi reprezentanţii de vânzări sunt tot mai greu de găsit
Exodul forţei de muncă din ultimii ani, în afara graniţelor, nu s-a lăsat deloc fără urmări pe piaţa muncii din România. Lipsa şcolilor de calificare este un alt motiv pentru care România suferă la capitolul forţă de muncă. Astfel se face că aproape jumătate dintre angajatorii din România (45%) întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor, în principal din cauza lipsei competenţelor tehnice ale candidaţilor, iar cel mai greu de găsit sunt inginerii, muncitorii calificaţi şi reprezentanţii de vânzări, potrivit Manpower.
Cel de-al şaptelea studiu anual la nivel global al ManpowerGroup privind Deficitul de Talente arată că unul din trei angajatori la nivel global are dificultăţi în ocuparea posturilor disponibile, evidenţiind faptul că în România există un grad de dificultate mai mare din acest punct de vedere decât media globală.
În România, poziţiile ce ridică cele mai mari dificultăţi angajatorilor sunt cele de ingineri, muncitori calificaţi şi reprezentanţi vânzări, în principal din cauza lipsei competenţelor tehnice la nivelul candidaţilor (după cum motivează 61% dintre angajatori), a lipsei de competenţe specifice industriei - certificări sau calificări (57%) şi a insuficientei experienţe (36%).
Printre posturile greu de ocupat se numără şi cele de operatori producţie, personal IT, personal contabil şi financiar, şoferi, personal hotelier şi personal administrativ.
Spre comparaţie, rezultatele studiului din 2011 arătau că 53% dintre angajatorii români întâmpinau dificultăţi în ocuparea posturilor vacante, cel mai greu de găsit fiind la acea vreme, în ordine, muncitorii calificaţi şi inginerii. Anul acesta au apărut două categorii noi, menţionate de