Administraţia Fiscală a descoperit falsuri în mii de declaraţii pentru alocarea a 2% din venit pentru „Asociaţia de Îngrijire şi Ajutor la Domiciliu Elena“ din Cluj-Napoca.
O asociaţie care oferă servicii medicale la domiciliu a intrat în atenţia autorităţilor deoarece Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are suspiciuni că 12.000 de declaraţii pentru donarea a 2% din venit (declaraţia 230) sunt false.
ONG-ul în conturile căreia au fost direcţionaţi banii este „Asociaţia de Îngrijire şi Ajutor la Domiciliu Elena" din Cluj (AIADE), înfiinţată la 1 iunie 2007 de asistenta medicală Elena Hîrlea, specializată pe geriatrie şi gerontologie.
Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Cluj i-a decontat acestei asociaţii, din mai 2008 şi până în 2011 inclusiv, aproape un milion de lei pentru serviciile efectuate la domiciliul pacienţilor.
Suspiciuni clare de fraudă
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Mureş a primit în 17 mai, prin poştă, 745 de formulare tip 230, prin care persoane fizice direcţionau 2% din impozitul pe venit plătit în anul anterior, în beneficiul „Asociaţiei de Îngrijire şi Ajutor la Domiciliu Elena".
Formularele au fost trimise fără tabel centralizator şi fără împuternicirea persoanelor fizice înscrise, ridicând suspiciuni în privinţa legalităţii documentelor. În acest sens, reprezentanţii Finanţelor mureşene au transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş o sesizare penală referitoare la formularele primite, considerate a fi false.
Verificare în ţară
ANAF a cerut date de la toate unităţile subordonate DGFP Mureş, rezultând astfel că pentru „Asociaţia Elena" au fost transmise până la 21 mai aproape 12.000 de formulare pentru direcţionarea de sume din impozitele pe venit plătite în 2011.
Cifra este uriaşă, având în vedere că „în anul 2009 au fost depuse pentru asociaţia respe