Cinci ONG-uri, printre care Asociaţia România Dreaptă şi GreenPeace, şi 3.000 de bârlădeni persoane fizice au introdus o plângere prealabilă la Guvern pentru revocarea contractelor referitoare la cele patru perimetre concesionate Chevron.
Chevron deţine un perimetru în Bârlad, judeţul Vaslui, şi a anunţat că anul acesta va demara procedurile de explorare pentru identificarea gazelor de şist. Mii de bârlădeni au protestat împotriva exploatării gazelor de şist prin fracţionare hidraulică şi au strigat în cor „Chevron go home“. Fix în mijlocul protestelor şi al dezbaterilor publice, Cabinetul Ungureanu a aprobat concesionarea către Chevron a alte trei perimetre din Dobrogea Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche.
Răspuns în 30 de zile
„Dorim revocarea celor patru HG prin care se aprobă cele patru concesiuni referitoare la gazele de şist“, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul bârlădenilor. Acesta a mai adăugat că Executivul are la dispoziţie 30 de zile pentru a da un răspuns. „Dacă nu va fi un răspuns pozitiv vom merge mai departe, vom face o acţiune în contecios administrativ pentru că cele patru contracte sunt ilegale“, a explicat Piperea.
Avocatul a adăugat că există mai multe motive pentru care aceste concesiuni sunt ilegale, însă două sunt foarte importante. În primul rând, pentru că pune viaţa oamenilor în pericol şi asta contravine drepturilor omului. Parlamentul European, printr-un raport oficial a arătat toate riscurile pe care le ridică fracţionarea hidraulică şi a recomandat stoparea exploatărilor prin acestă metodă. În al doilea rând, acest procedeu este un mare consumator de apă.
Diverse studii internaţionale arătau că fracţionarea hidraulică poate duce la eliminarea în atmosferă a unor substanţe cancerigene şi ar putea polua pânza freatică. Fracţionarea hidraulică presupune foraje de peste 3.000 de metri adâncime