Preşedintele francez François Hollande a estimat marţi că o intervenţie armată nu este exclusă în Siria după "masacrul" de la Houla, cu condiţia ca ea să se facă după deliberări în Consiliul de Securitate al ONU. În plus, Australia a anunţat că este deschisă la discuţii privind o eventuală intervenţie militară împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, avertizând cu privire la obstacolele pe care le-ar avea de înfruntat o asemenea situaţie.
"Trebuie sa găsim o soluţie care să nu fie neapărat militară. Trebuie să se facă presiune pentru înlăturarea regimului lui Bashar al-Assad", a adăugat el. "Există sancţiuni... care trebuie întărite. Voi vorbi cu preşedintele Putin când vine la Paris vineri. El şi cu China stau cât mai departe de problemele acestor sancţiuni".
Preşedintele francez a anunţat că va convoca la începutul lunii iulie Conferinţa prietenilor Siriei, ce vizează în special solidaritatea şi organizarea opoziţiei siriene pentru ca ea să poată înlocui regimul.
Occidentalii şi-au înăsprit ieri poziţiile faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, europenii şi americanii anunţând expulzarea reprezentanţilor diplomatici sirieni din capitalele lor respective, ca represalii pentru masacrul de la Houla ce a făcut 108 morţi, aminteşte AFP, citată de Agerpres.
Australia va discuta despre o intervenţie militară în Siria
Ministrul australian de externe Bob Carr a declarat că ţara sa va discuta în legătură cu propunerea franceză. "În această perspectivă, este nevoie de unanimitate în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, unde trebuie să se ţină cont de criticile chineze şi ruse legate de intervenţia în Libia", a subliniat şeful diplomaţiei australiene.
Canberra a fost prima ţară occidentală care a anunţat expulzarea în decurs de 72 de ore a unor diplomaţi sirieni, după recentul masa