Statul nu va mai despăgubi persoanele afectate de inundaţii, iar primarii nu mai au nici un motiv să nu le aplice amenzile legale celor care nu deţin o asigurare de locuinţă. Peste toate acestea, meteorologii avertizează că 2012 va fi un an cu recorduri în ceea ce priveşte precipitaţiile.
Aproape 2.000 de locuinţe au fost distruse integral în 2010 şi 2011 din cauza precipitaţiilor abundente şi alte câteva mii au fost avariate semnificativ. Imaginile de coşmar care prezintă sate întregi sub ape ne urmăresc deja de mai bine de doi ani şi, avertizează meteorologii, nu vor înceta să ţină prima pagină a ziarelor nici anul acesta.
Inundaţiile au devenit deja parte integrantă a vieţii noastre şi, tocmai de aceea, trebuie găsite soluţii de „coabitare" fără efecte adverse substanţiale. Consolidarea locuinţelor sau îndiguirea zonelor expuse sunt două dintre soluţii, însă ele ţin mai degrabă de voinţa autorităţilor decât de cea a fiecărui român în parte. Ce putem face pentru a ne proteja locuinţa? Soluţia este una singură şi se numeşte asigurare împotriva dezastrelor. Deţinerea unei poliţe emise de Pool-ul de Asigurarea Împotriva Dezastrelor (PAID) este cu atât mai necesară cu cât, potrivit unei legi în vigoare încă din 2011, statul nu va mai da nici un leu de la buget persoanelor afectate de inundaţii.
Ba, mai mult, conform aceluiaşi act normativ, persoanele care nu deţin o poliţă de locuinţă riscă să primească amenzi între 100 şi 500 de lei.
Oricum am lua-o, cei 10 sau 20 de euro, cât reprezintă costul anual al unei poliţe obligatorii, reprezintă o sumă infinit mai mică decât pagubele pe care le poate aduce lipsa acestei asigurări.
Beneficiile unei poliţe de 10 euro pe an. Două cazuri reale.
Tanti Anica are 88 de ani şi trăieşte într-o comună din judeţul Iaşi. Nu prea ştie ce înseamnă o asigurare, însă, precaută, fiica ei a achiziţionat