Dieta crono sau dieta după ceas, inventată de doctorul Alain Delabos în 1986, reprezintă un mod diferit de a ne hrăni care ţine seama de ceasul nostru biologic. Dela început trebuie ţinut seama de recomandarea profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi: "poate fi o dietă utilă doar dacă este monitorizată de medicul nutriţionist”.
Pentru elaborarea acestui regim, doctorul Delabos a pornit de la principiul că alimentele sunt asimilate în mod diferit în funcţie de ora când sunt consumate. De asemenea, alimentele sunt mai mult sau mai puţin utile organismului nostru în funcţie de momentul când sunt consumate: fie sunt transformate în energie, fie sunt stocate, existând riscul de a se transforma pe termen lung în kilograme suplimentare. Ştim, de exemplu, că grăsimile şi zaharurile consumate seara cu certitudine vor fi depozitate, în condiţiile în care aceste alimente reprezintă o sursă importantă de energie dacă ele sunt consumate dimineaţa. De aici a apărut necesitatea de a "mânca brânză dimineaţa şi nu seara, deoarece este un aliment cu conţinut ridicat de grăsimi”, avertizează doctorul Chauchard, nutriţionist.
Specialistul ne reamiteşte că în corpul nostru sunt secretaţi hormoni – insulina şi corizolul – după un program precis: din patru în patru ore. Este motivul pentru care corpul nostru cere hrană care îi asigură combustibilul pentru a funcţiona în bune condiţii. De aceea este foarte important să-i dăm corpului nostru alimentele de care ar nevoie la momentul potrivit. Concret: alimente grase la micul dejun, alimente consistente, chiar un desert îndulcit puţin la masa de prânz şi, evident, o cină foarte uşoară. Persoanele care nu simt foamea la cină pot foarte bine să renunţe şi, astfel, îşi vor proteja silueta.
Dieta crono sau dieta după ceas recomandă trei mese principale, atenţie, la ore fixe, între care sa fie cel puţin un interval de patru