Comisia Europeană a făcut o radiografie a ţărilor din UE. Concluzia pentru România: „Luaţi fonduri europene, restructuraţi transporturile şi sănătatea!“.
Comisia Europeană (CE) a făcut evaluări pe toate programele naţionale de reformă şi de convergenţă ale statelor membre, a analizat în detaliu economiile celor 12 state membre aflate în procedură de deficit excesiv şi a anunţat recomandări pentru fiecare din cele 27 de ţări UE.
„Este vorba despre bilanţul de sănătate al situaţiilor economice şi bugetare din statele membre UE. Am propus şi remedii pe fiecare ţară", a declarat preşedintele CE, Jose Barroso.
„Nu vă faceţi speranţe cu exporturile"
Economia României îşi revine după doi ani de declin, ca urmare a unui an agricol de excepţie, precum şi datorită diminuării cheltuielilor publice. Tăierile au permis României să reducă din pierderile întreprinderilor de stat, să achite facturi neplătite în sănătate şi să poată să înceapă reforme în aceste domenii.
Principalul factor de creştere în viitor este cererea internă, în timp ce exporturile nete nu ajută, ba, dimpotrivă, contribuie negativ la creşterea PIB-ului. Astfel, Comisia recomandă României să vadă fondurile europene ca o locomotivă de creştere.
Din cauza incertitudinilor din zona euro, previziunile CE indică o încetinire a creşterii PIB în acest an la 1,4% -1,7%. Programul de convergenţă are ca scop un deficit bugetar de sub 3% din PIB pe care România vrea să îl atingă prin scăderea cheltuielilor şi creşterea veniturilor.
Pe cheltuieli, principalele măsuri includ: reducerea ocupării forţei de muncă în sectorul public, îngheţarea pensiilor, introducerea unui nou cod de asistenţă socială. Pe partea de venituri, măsurile includ creşterea accizelor la ţigări şi motorină şi îmbunătăţirea colectării impozitelor.
Băncile şi siguranţa depozitelor
Conform analizei