Ţinta de reducere a arieratelor la nivelul autorităţilor locale a fost cu mult ratată în primul trimestru al acestui an, iar datoriile au reînceput chiar să crească, ceea ce indică deficienţe serioase de monitorizare şi aplicare a Legii finanţelor publice locale, relevă ultima scrisoare trimisă FMI.
Deşi au alocat fonduri suplimentare de la bugetul de stat pentru a reduce arieratele, oficialii guvernamentali, conform scrisorii de intenţie trimisă de Guvern către Fondul Monetar Internaţional (FMI), nu se cunosc nici cauzele şi nici măcar entităţile cărora li se datorează aceste arierate.
Şi ţinta de diminuare a arieratelor bugetului de stat a fost complet ratată în primul trimestru al acestui an, iar eşecul a anulat toate scăderile operate pe parcursul anului trecut, motivul invocat fiind necesarul de cheltuieli din spitale.
În această situaţie, Guvernul va solicita asistenţă tehnică pentru a modifica din nou Legea finanţelor publice locale, inclusiv în ceea ce priveşte distribuirea de fonduri între diferitele entităţi locale şi sistemul de cote defalcate.
Conform înţelegerii cu FMI, arieratele sunt definite drept plăţile trecute de scadenţă cu 90 de zile.
Pentru primul trimestru, Guvernul s-a angajat să reducă stocul de arierate la nivelul bugetului de stat şi al fondurilor sociale la 80 mil. lei, după ce în ultimele 18 luni datoriile au fost reduse constant, de la 190 mil. lei în decembrie 2010 la 150 mil. lei în martie 2011, la 111 mil. lei în iunie 2011, la 110 mil. lei în septembrie 2011 şi la 90 mil. lei în decembrie 2011.
Guvernul a cedat însă presiunilor de cheltuieli la începutul acestui an, iar stocul de arierate, în loc să fie redus la 80 mil. lei, a urcat la 120 mil. lei, depăşind nivelul din vara anului trecut. În aceste condiţii, având în vedere că trebuie să coboare de la o cifră mult mai mare decât cea stabil