Vaticanul a traversat adesea perioade de scandaluri, dar cele din ultimele zile au indus o atmosferă tensionată, dezvăluind afaceri de corupţie, clanuri şi lupte pentru putere. Presa susţine că vizat este chiar Suveranul Pontif, un grup de cardinali italieni pregătind alegerea unui Papă din rândul lor.
Publicarea de documente secrete în presa italiană privind afaceri de corupţie, arestarea majordomului Papei, Paolo Gabriele, şi demiterea bancherului Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, au provocat un adevărat cutremur în micul stat pontifical din inima Romei. Majordomul Suveranului Pontif este suspectat că a traversat zidul secretului ce încpnjoară puterea statului catolic şi a furnizat documente confidenţiale autorului cărţii apărute zilele trecute, „Sua Santità", carte-şoc despre finanţele Vaticanului şi interesele acestuia în Italia. Alte scrisori adresate Papei, şi deci susceptibile a se afla la loc sigur, au fost publicate în media. În camera majordomului au fost găsite numeroase documente secrete, el având acces nestingherit în apartamentele papale. Totuşi, el este perceput a fi doar un pion într-un amplu joc de succesiune.
Afacerea dezvăluie faptul că Vaticanul este un stat ca oricare altul, cu lupte pentru putere şi mari afaceri cu bani, mai mult sau mai puţin transparente. Publicarea documentelor secrete ale Vaticanului, care fragilizează Biserica şi Papa, demonstrează încă o dată interesele întrepătrunse ale Vaticanului şi ale Italiei, în momentul când un sfert din colegiul electorilor Papei sunt italieni. Relaţiile dintre Italia şi cel mai mic stat din lume sunt reglementate de acordurile de la Latran, datând din 1929. Ambasada Italiei la Vatican, Palatul Borromeo, este un adevărat centru de putere şi recepţiile reunesc întreaga Romă, inclusiv vechea nobilime, legată de capii Bisericii şi în trecut.
Război de succesiune
Potrivit