Pe Eckstein-Kovacs Peter, candidat pentru funcția de primar al Clujului, și Nicușor Dan, candidat pentru aceeași funcție la București, îi despart și îi aseamănă multe lucruri. Unul e avocat, altul e matematician. Există o diferență de vârstă între ei. Primul a intrat de peste 20 de ani în politică, a fost deputat, consilier local, ministru, senator și consilier prezidențial. Al doilea e la primul contact cu politica. Aici se opresc deosebirile.
Ce îi aseamănă. Ambii au fost propulsați în politică din societatea civilă (în 90, când un grup de membri ai organizației de tineret a UDMR i-au propus să candideze pentru Camera Deputaților, Eckstein nu era încă membru al formațiunii, fiind cunoscut pentru sprijinul pe care-l acorda pro-bono, ca avocat, constituirii primelor asociații civice din Cluj). Ulterior, Eckstein a rămas fidel diferitelor cauze ale societății civile: diminuarea puterii autorităților în raport cu cetățeanul, drepturile omului, anti-corupția, drepturilor femeilor, ale rromilor, cazul Roșia Montană și altele. Toate aceste principii și le-a asumat până la capăt, preferând să-și dea demisia (de două ori – în 2008, din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Senatului, și în 2011, din cea de consilier prezidențial) decât să și le încalce.
În cursa pentru primăriile din București, respectiv Cluj, ambii sunt nevoiți să înfrunte câte un tandem politic extrem de mediatizat și favorizat. Nicușor Dan trebuie să dea de pământ cu Oprescu-Prigoană, iar Eckstein cu echipa ”Stan și Bran” (asocierea îi aparține), adică Boc-Nicoară, la Cluj. Și cu toate mașinăriile și resursele aruncate în luptă de USL și PDL în aceste zile. Iar cea mai mare problemă (comună) în aceste zile sunt ”previziunile” specialiștilor și cifrele sondajelor de opinie. Care pun presiune pe electorat, încercând să scoată din joc intrușii.
Nu mi-am propus să combat acum cât