După o întrevedere cu ex-preşedintele Emil Constantinescu, Marc S. Ellenbogen, liderul Fundaţiei Global Panel a dat curs invitaţiei de a se întâlni cu studenţi români, prilej cu care a expus opinii inedite privind mersul lumii de azi. Născut la 6 februarie 1963, la Heidelberg, în Germania, Marc Ellenbogen este un om de afaceri american, diplomat şi filantrop, ex-membru al Consiliului Naţional Consultativ al Partidului Democrat din SUA (2006-2010) şi fost vicepreşedinte al acestei formaţiuni politice.
Acum conduce Fundaţia Global Panel şi Societatea Praga, fiind cunoscut pentru eforturile sale de a lupta contra corupţiei, în Europa Centrală şi de Est. Este considerat un expert în problemele economice şi de securitate ale arealului european menţionat. A beneficiat de o bursă de studii militare şi a fost ofiţer în armata americană, cu misiuni îndeplinite în mai multe teatre de război. La întâlnirea cu interlocutori tineri, de la Universitatea “Dimitrie Cantemir”, Ellenbogen s-a dovedit a fi un bun orator, deschis oricăror întrebări, în condiţiile în care cunoaşte realităţile politice din România, unde a fost de mai multe ori. Ca unul ce şi-a trăit o bună parte din viaţă în armată – în misiunile de luptă dure îndeplinite căzând la datorie, în medie, 7% dintre subordonaţii săi – a abordat provocările previzibile, de ordin militar, din perspectiva realităţilor trăite după încheierea Războiului Rece. Începând cu o întrebare destul de şocantă, pentru asistenţă:”Unde este războiul?”
Înainte de a oferi răspunsuri nuanţate a precizat că sunt păreri personale, ce nu pot fi atribuite oficialităţilor americane. Personale? Da. Dar care indică (pre)viziuni mai puţin cunoscute în România. Astfel, conceptul de apărare antirachetă a apărut în perioada când pericolul militar sovietic era perceput ca o ameninţare reală pentru Occident. Însuşi Ellenbogen a fost crescut în s