Bucureştiul găzduieşte vineri Conferinţa şefilor de guverne din grupul statelor membre UE beneficiare ale fondurilor structurale, prin politica de coeziune.
Reuniunea vine în contextul negocierilor pentru viitorul buget multianual al UE şi în urma cărora se decid sumele care vor fi alocate din 2014 până în 2020 celor mai importante politici europene: agricultura şi cea de coeziune.
Pe fondul crizei, ţările net contributoare la bugetul UE cer reducerea considerabilă a finanţărilor. Destinatarii banilor prin aceste politici, printre care şi România, au format o coaliţie care va stabili la Bucureşti argumentele şi acţiunile comune pentru a obţine sume cât mai mari şi din 2014.
15 state europene - România, Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania, plus Croaţia fac parte din grupul „Prietenii coeziunii" ai căror reprezentanţi se întâlnesc la Bucureşti.
„Se va putea ajunge la un consens la nivelul statelor membre pentru a se transmite un mesaj ferm în Consiliu potrivit căruia există sprijin pentru o politică de coeziune consistent şi, desigur, reformată", a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, iniţiator al coaliţiei „Prietenii coeziunii".
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat la cina informală a liderilor europeni de săptămâna trecută intenţia Bucureştiului de a organiza această reuniune şi a precizat că nu este o încercare de a coaliza Estul contra Vestului, ci există doar interesul comun al acestor state pe viitorul buget al UE.