Statul nu va continua procesul pentru plata retroactivă a TVA pe drepturile de autor, iar plafonul de deductibilitate creşte la 220.000 de lei.
O ordonanţă de urgenţă care aduce unele modificări Codului fiscal a fost aprobată ieri de Guvern, una dintre prevederile acesteia constând în creşterea de la 119.000 la 220.000 de lei a plafonului cifrei de afaceri peste care trebuie să te înregistrezi ca plătitor de TVA.
În prezent, contribuabilii care realizează venituri de peste 35.000 de euro calculaţi la cursul din data aderării României la UE (3,38 lei/euro), adică 119.000 de lei pe an, trebuie să se înregistreze la Fisc ca plătitori de TVA. De la 1 iulie 2012, acest plafon va urca la echivalentul a 65.000 de euro, adică 220.000 de lei.
Cei mai mulţi dintre contribuabilii care realizează venituri anuale aflate în apropierea acestei limite sunt cei care prestează servicii plătite în regim de drepturi de autor, adică jurnaliştii, realizatorii şi moderatorii TV, consultanţii şi artiştii (actori, cântăreţi, interpreţi, pictori etc.).
În anii trecuţi, unii dintre aceştia au depăşit plafonul de 35.000 de euro, dar nu s-au înregistrat ca plătitori de TVA, astfel că Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a autosesizat şi, în 2011, sub conducerea lui Sorin Blejnar, le-a cerut plata TVA pentru toţi anii anteriori în care au depăşit acel plafon.
Guvernul depune armele
Împotriva artiştilor şi jurnaliştilor în cauză, Guvernul şi ANAF au declanşat un proces de urmărire în vederea recuperării banilor (TVA, dar şi penalităţile aferente), iar conflictul a trecut prin mai multe etape în justiţie.
Recent, însă, Curtea de Apel a abrogat normele metodologice întocmite de Fiscul condus de Sorin Blejnar, prin care s-a introdus în mod abuziv plata TVA retroactiv pe drepturile de autor.
Hotărârea este supusă recursului, însă s