Raportul Băncii Central Europene care evaluează progresele statelor membre din afara zonei euro în privinţa stadiului şi şanselor de a adera la moneda unică arată, că unul din indicatorii vulnerabili, inflaţia a fost supusă în trecut unor fluctuaţii puternice.
Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat astăzi Raportul de convergenţă 2012, care evaluează progresele înregistrate de opt state membre ale Uniunii Europene (UE), printre care şi România, în îndeplinirea obligaţiilor privind aderarea la euro.
Raportul vizează Bulgaria, Republica Cehă, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România şi Suedia. Acesta analizează dacă aceste ţări au atins un nivel înalt de convergenţă sustenabilă (convergenţă economică) şi examinează gradul de îndeplinire a criteriilor juridice impuse băncilor centrale naţionale pentru a deveni parte integrantă a Eurosistemului (convergenţă juridică).
Pe ce se bazează analiza BCE (indicatori)
Pentru evaluarea stadiului de convergenţă economică în cele opt state membre ale UE analizate, BCE are în vedere prevederile Tratatului cu privire la evoluţia preţurilor, a soldurilor bugetare şi a indicatorilor de îndatorare, precum şi la cea a cursurilor de schimb şi a ratelor dobânzilor pe termen lung, şi modul de aplicare a acestora de către BCE. În al doilea rând, cadrul de analiză se bazează şi pe indicatori economici anticipativi şi retrospectivi, consideraţi utili pentru analiza aprofundată a sustenabilităţii procesului de convergenţă. "Este important să se aibă în vedere toţi aceşti factori pentru evaluarea statelor membre în cauză, astfel încât să se asigure desfăşurarea fără obstacole majore a procesului de integrare a acestora în zona euro", se arată în raportul BCE.
Raportul special pentru România arată că, în perioada de referinţă aprilie 2011-martie 2012, rata medie anuală a inflaţiei înregistrată de Rom