Informatica a „cuprins” … masele. Recent un cercetător francez care se ocupă de mai bine de 30 de ani de istoria ştiinţelor nota într-o prestigioasă revistă faptul că de informatică se ocupă, sau se foloseşte … aproape întreaga populaţie a mapamondului. Un puştan “hâşâit” prin concursuri şi olimpiade de informatică nota cu mare umor pe blogul său că informatica este îmbrăţişată „de la cel cu barbă sură până la cel cu ţâţa-n gură”.
Marți, 29 mai 2012, la Universitatea Transilvania din Braşov, în organizarea cadrelor didactice de la Facultatea de Matematică şi Informatică a avut loc loc o interesantă sesiune de comunicări ştiinţifice în domeniul informaticii care merită a fi caracterizată drept ultrademocratică. Au participat informaticieni “în pantaloni scurţi“, cadre didactice precum şi reprezentanţi ai marilor firme de IT din Braşov, totul desfăşurându-se într-o reală şi benefică armonie. Primii au arătat ce pot face, de ce sunt capabili, făcând o agresivă ofertă de competenţă.
Cei din a treia categorie, reprezentanţii firmelor de IT, şi-au dat seama, dacă mai era nevoie, că societăţile lor nu pot sta pe picioare decât cu sprijinul tinerilor informaticieni. Astfel, s-a creat o reţea de racolare a creierelor în folosul societăţilor româneşti şi nu a celor de peste hotare. Pur şi simplu comunicările prezentate de către studenţi au entuziasmat, astfel că totul s-a terminat cu substanţiale premii şi mai ales locuri de muncă sigure în perioada vacanţelor şi la terminarea studiilor.
Cei prezenţi şi mai ales profesorii au apreciat lucrări cu un pregnant caracter practic, cum ar fi de pildă recunoaşterea semnelor de circulaţie de către dispozitive în mod automat, monitorizarea activităţilor din perspectiva folosirii unui smartphone sau implementarea unui sistem de taxare prin SMS a staţionării vehiculelor în parcările publice cu taxă. Cu siguranţă subiec