Propusă, în mai multe rânduri, spre demolare, clădirea fostului Comisariat Militar a fost inaugurată astăzi, după ce pe parcursul ultimilor doi ani a făcut obiectul unui amplu proces de reabilitare, proces în care au mai fost incluse şi alte două clădiri de patrimoniu din centrul Zalăului - Muzeul Judeţean şi Galeriile de Artă.
Văzând rezultatul celor doi ani de muncă la clădirea fostului comisariat, autorităţile judeţului nu au mai contenit să se laude reciproc că nu au reuşit să obţină acordul de demolare a clădirii şi că, astfel, constrânşi de situaţie, au contribuit la punerea în valoare a unui imobil atât de valoros. "Îmi amintesc că în urmă cu patru - cinci ani veneam aici aproape zilnic, în calitate de administrator al judeţului, să văd dacă nu s-a prăbşit vreun perete sau dacă boschetarii care dormeau într-un corp al clădiri nu au dat foc la ceva", a rememorat azi, la inaugurare, acele vremuri, senatorul Gheorghe Pop. Ideea a fost subliniată şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, care a apreciat că a fost "bine că cei care au trebuit să ia decizii în acest sens au decis altceva", recunoscând că instituţia pe care o conduce a făcut mai multe demersuri pentru a demola clădirea.
CLICK AICI PENTRU A VEDEA GALERIA
Clădirea a fost construită ca şi cazarmă militară, la sfârşitul secolului al XIX-lea. După intrarea în oraş a batalionului de honvezi din Sălaj în data de 20 noiembrie 1869, oraşului îi revenea obligaţia de a asigura gratuit o cazarmă, termenul maxim de execuţie fiind stabilit pentru 31 octombrie 1889. Primele atestări documentare ale edificiului sunt puţinele fotografii de arhivă, care au imortalizat o clădire cu faţadă principală mai vastă decât cea actuală, fiind articulată de şaptesprezece axe de goluri. Aceleaşi fotografii au păstrat şi denumirea originală a edificiului, de Cazarma Regală a Regimentului d