Producatorii de medicamente solicita anularea aplicarii taxei claw-back in forma actuala si cer Guvernului modificarea legii aferente, precum si o bugetare corecta a nevoii de farmaceutice la nivel national, pornind de la consumul real de anul trecut.
„Cuantumul taxei claw-back nu poate fi sustinut de industrie, ea reprezentand peste 400 de milioane de euro pe an (calculata pentru 2011 - n.r.), o medie de 33,6% din totalul vanzarilor compensate ale producatorilor de medicamente, peste impozitele aferente oricarei societati comerciale, unica in Europa in aceasta forma”, se arata intr-un comunicat al companiilor membre ale Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).
Din ianuarie 2012, o noua versiune a taxei claw-back se aplica producatorilor farmaceutici prezenti pe piata romaneasca vezi aici formula concreta de calcul). Taxa este una dintre incercarile guvernului roman de a spori veniturile in sistemul public de sanatate, in conditiile in care ratele actuale de contributie la asigurarile de sanatate au ramas neschimbate, remarcau specialistii de la Institutul de Prognoza Economica intr-un studiu prezentat anul acesta.
Potrivit ARPIM si APMGR, in calcularea taxei s-a pornit de la o evaluare gresita in bugetul de medicamente a consumului real in 2011 (5,7 mld. lei fata de consumul real de 6,8 mld. lei), includerea in baza de calcul a TV, precum si a adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor, dar si utilizarea unor date eronate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Daca taxa va continua sa fie aplicata in formula actuala, producatorii de medicamente prognozeaza o posibila disparitie a unor produse farmaceutice compensate sau gratuite, precum si retragerea unor producatori si inchiderea unor unitati de productie. @N_P