Dacă vă faceţi viaţa un calvar din cauza lucrurilor mărunte, precum treburile casnice sau diverse tabieturi, sunteţi într-o relaţie nepotrivită. Sursa: SHUTTERSTOCK
Deşi se zice că persoanele căsătorite sunt mai sănătoase decât cele singure, teoria nu se aplică şi celor nefericiţi în căsnicie. Un studiu citat de WebMD a demonstrat că un mariaj "toxic" creşte riscul de boli de inimă, depresii şi alte suferinţe.
Cum recunoaşteţi un partener "toxic"? Schimbător, nervos şi impulsiv, pare că îşi înţelege greşelile pe moment, dar "una zice, alta face". Îşi acuză şi îşi ameninţă des partenerul, însă ştie să se folosească de şarm ca să-l ţină sub papuc. Este portretul multor români care îşi terorizează partenerii fără scrupule şi îi conving să stea în relaţii care le fac mult rău.
Laura şi Mihai (27 de ani) sunt căsătoriţi de doi ani, iar marea lor problemă este gelozia. "Soţul meu e atât de gelos încât am ajuns să rup legătura cu un fost amic, pentru că el nu crede într-o astfel de relaţie de amiciţie. Mi-a cerut şi parola de Messenger şi, fiindcă cel mai probabil, a tastat-o greşit, a crezut că mi-am şi schimbat-o", povesteşte Laura.
Şi, totuşi, nici gelozia, nici lipsa banilor nu sunt principalele cauze, subliniază psihologii care se lovesc des de astfel de cazuri.
Problemele apar în general de la lucruri "mărunte", inclusiv de la faptul că ceilulalt nu-i convine cum face partenerul curăţenie. "Când partenerul vă inspiră frecvent teamă, nelinişte, când resimţiţi presiuni că lucrurile trebuie rezolvate într-un anumit fel, când primiţi numai reproşuri, înseamnă că aveţi de-a face cu persoane toxice. Certuri apar de la te miri ce: dacă celălalt nu face curăţenie bine, dacă a deranjat un obiect de la locul lui", exemplifică psihologul Bogdana Bursuc.
De ce tragem la "rău"
Iar cei care au avut în