La băncile cu o rețea de sub 200 de unități teritoriale, apare o situație paradoxală: numărul angajaților din centrală îl depășește pe cel al angajaților din întreaga rețea. Surse din piață susțin că exodul restructurărilor va atinge în curând și acest segment. Cel puțin două bănci se pregătesc de restructurări importante la nivel de centrală.
Cu salarii ceva mai mari decât media angajaților băncii și un statut oarecum privilegiat, angajații din centrala băncii au scăpat până acum de restructurărilor provocate de criză. Mai exact, din 20.650 de angajați în centrală la 31.12.2008, la sfârșitul primului trimestru din 2012, numărul acestora a scăzut la.....20.600.
E drept în timpul crizei, numărul angajaților la nivel de centrală a fluctuat periodic în sus sau în jos, în funcție probabil de persoanele restructurate din cadrul rețelei și reangajate în centrală sau chiar a unei restructurări periodice generate de desele schimbări de top management (știm că la acest nivel, fiecare președinte vine și pleacă cu propria echipă, mai mare sau mai mică).
Surse din piața bancară arată că în lunile următoare va începe și restructurarea angajaților din centrală, unde, în cazul băncilor cu o rețea teritorială cu extindere medie (sub 200 de sucursale bancare), numărul angajaților a ajuns mai mare decât totalul angajaților din sucursale. Mai ales aici ar trebui echilibrate lucrurile. La nivel de sistem, media angajaților din centrală reprezintă cam o treime din angajații totali ai băncii, ceea ce este oricum destul de mult. De exemplu, la o instituție bancară cu 200 de unități și circa 2000 de angajați, 700 sunt în centrala băncii.
De la finele lui 2008 și până la 31 martie 2012, numărul total al angajaților pe total sistem bancar a scăzut de la 71.622 la 64.369, adică un minus de 7.253 de angajați față de numai 50 de angajați la nivel de centrală. Potrivit