Romania, considerata pana de curand cel mai problematic dintre vecinii Ucrainei, si-a intensificat in ultimul timp eforturile de apropiere de Kiev. Oferindu-si serviciile in calitate de al doilea, dupa Varsovia, avocat al Ucrainei in UE, Bucurestiul urmareste propriile sale obiective legate de viitorul Moldovei. Kievul se teme ca noul parteneriat ascunde riscul unei agravari a relatiilor ruso-ucrainene, scrie Nezavisimaia gazeta.
Ziarul scrie, printre altele, ca problemele dintre Romania si Ucraina s-au deteriorat intre 2004 si 2009, cand Curtea internationala de justitie de la Haga a analizat cazul platoului continental din Marea Neagra. Partea romana a castigat procesul, obtinand linia dorita de demarcare a platoului continental, bogat in minereuri. In 2009 s-a vorbit despre dreptul Romaniei asupra insulei Maican, de apartenenta careia depinde controlul asupra navigatiei pe Dunare.
In acelasi timp, au izbucnit numeroase scandaluri legate de eliberarea de pasapoarte romanesti pentru ucrainenii din regiunile Cernauti si Odessa, teritorii care au facut parte din componenta Romaniei.
In plus, ambele parti au pretentii una fata de cealalta in legatura cu respectarea drepturilor minoritatilor nationale. O oarecare incalzire a relatiilor s-a produs in noiembrie anul trecut, dupa intrevederea ministrilor de externe ai celor doua tari. Seful de atunci al diplomatiei romane, Teodor Baconschi, a declarat, cu acel prilej, Romania "nu are nici un fel de pretentii teritoriale fata de integritatea teritoriala a altor state".
Noua pozitie a Bucurestiului a primit confirmare la summitul NATO de la Chicago: presedintele Traian Basescu a fost unul dintre cei trei lideri care a acceptat sa stea de vorba cu Viktor Ianukovici. Sefii celor doua tari au convenit dinamizarea dialogului bilateral. In curand, Basescu intentioneaza sa efectueze o